×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 579

Референтната стапка за пресметување на стапката на казнената камата

04 Јануари 2018

Народната банка на РМ објавува дека референтната стапка за пресметување на стапката на казнената камата, за периодот од 1 јануари 2018 година до 30 јуни 2018 година изнесува 3,25%.

Одлуката број 39714 за утврдување на референтната стапка за пресметување на стапката на казнената камата, за периодот од 1 јануари 2018 година до 30 јуни 2018 година е донесена на 26 декември 2017 година.

Врз основ на оваа одлука стапката на казнената камата во денари помеѓу трговските договори и договорите помеѓу трговци и лица на јавното право, изнесува 13,25%, а стапката на казнената камата во денари во договорите во кои барем едно лице не е трговец, изнесува 11,25%.

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје,
Република Македонија

T: +389 (0)2 3200030
E: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.